Vad ska du göra på Cykelns dag?

Organisationer, kommuner, företag och föreningar runtom Sverige anordnar aktiviteter som uppmärksammar cykelns möjligheter. Vi har samlat alla under samma tak så att du kan hitta det som passar dig!

Hitta en aktivitet

Här hittar du spännande aktiviteter planerade för att fira Cykelns dag. Låt dig inspireras och delta i något av allt det roliga som görs i cykelns ära. Har du också anordnat något? Skicka in det vi formuläret längre ner på sidan så publicerar vi det här för större spridning!

  • Filtrera på region

  • Filtrera på målgrupp

  • Filtrera på tid

  • Rensa val
Södra Sverige
Alla är välkomna
Flera dagar

3-9 juni Cykelns dag i Emmaboda

Anordnas av: Emmaboda kommun

Plats: Emmaboda

3 juni Cykelns dag
Start digital kampanj på sociala medier.

6 juni kl 14:30 Invigning Våtmarkspassagen
Kommunstyrelsens ordförande Johan Jonsson inviger vår nyaste gång- och cykelväg Våtmarkspassagen. Detta görs i samverkan med arrangörerna av Motorhistoriska dagen som har utställningar och aktiviteter vid Er-sjön under hela dagen mellan klockan 10:00 och 15:00. Årets tema är barn- och ungdom.

3-9 juni tipsrunda Cykla mera
Cykla eller gå nya stråket från Bjurbäckens Förskola (platsen hämta/lämna) till Simhallen via ER-sjön och nya gång- och cykelvägen Våtmarkspassagen. Svara på några frågor. Chans att vinna presentkort. Tipsrundan är digital och du behöver ange en e-postadress för att skicka in dina svar.

Varför uppmärksammar vi Cykelns dag i Emmaboda?
Vi vill stimulera flera att använda cykeln och vi vill bli en cykelvänlig kommun. Tillsammans med Trafikverket har vi investerat i två nya gång- och cykelvägar Våtmarkspassagen (2024) och utmed Bjurbäcksgatan (sträckan Storgatan mot skolor och förskolor (2023). Vi har också satt upp cykelparkeringar vid lekplatsen och vid grillplatsen vid ER-sjön.

Via länken hittar du mer information och kan kommer vidare till mer detaljerade program och tävlingar.

Extern länk
Södra Sverige
Alla är välkomna
EftermiddagLunch

Cykelparad 2024!

Anordnas av: Helsingborg Stad

Plats: Helsingborg

Vi rullar i år igen! 🩷🎉 🚴‍♀️🚴🏿🚴🚴🏽‍♂️🚴🏿‍♀️

Och vi vill ha dig och din cykel med! Lördagen 1 juni är det dags. Vi gör om fjolårets succé och trampar iväg i en helfestlig cykelparad genom centrala Helsingborg. Vi firar alla fördelar med cykeln – snygg, snabb, smidig och miljövänlig. För att nämna några.

Programmet i korthet:
🔶 13.00 Uppladdning och festligheter på Sundstorget med tv-profilerna Ola Selmén och Oskar Arleon 🍍

Det blir också:
Pris till bästa utklädnad/kostym!
Ansiktsmålning
Glittertatueringar
Pimpa din cykel
Cykla långsammast-tävling
Stämningshöjande musik med streetpercussion-gruppen Rydm Crew
🔶 14.00 Avtramp för cykelparaden, från Sundstorget
🔶 Cirka 14.30 Målgång på Sundstorget

Kolla in karta och mer info.

Välkommen på cykelfest i city! Det blir roligare om du är med 💚🧡💜

/Helsingborgs stad – den stad i Sverige som är bäst på att främja cykling, faktiskt. För andra året i rad dessutom! (Det visar Cykelfrämjandets årliga undersökning.) Och bara en sån sak är ju värd att fira! 😉

Extern länk
Södra Sverige
Alla är välkomna
EftermiddagLunch

Kidical Mass Malmö 2024

Anordnas av: Cykelfrämjandet Malmö-Lundkretsen

Plats: Malmö

Den 3 juni är det Cykelns dag. Det har FN bestämt.
Det är en dag att lyfta cyklingens alla fördelar för miljön, klimatet, jämställdheten, demokratin och även plånboken. Men också en dag för cykelglädje!

Då den 3:e är en måndag har vi valt att genomföra cykelparaden söndagen den 2 juni istället. Alla välkomnas att hänga med på en härlig och festlig cykelparad med picknick. Initiativet görs tillsammans med Rebellmammorna i Skåne. Det är ett familjevänligt och peppigt evenemang dedikerat till allt det härliga som hör till cykling där alla som vill hylla cykeln kan komma! Ta med alla sorters cyklar, stora och små, lastcyklar, pyntade cyklar - en mångfald välkomnas! Och de yngsta cyklisterna är extra varmt välkomna!

När och var?
- Klockan 14-14.15 samling med cyklar utanför Konsthallen i Malmö (nära Triangelns tågstation). Tiden är vald så att de minsta hinner sova middag.
- Klockan 14.30 börjar vi sakta att cykla tillsammans längs cykelvägar, utan att störa andras framfart, särskilt med tanke på att vi har cyklande barn med oss. Välkomna att ta med alla sorters cyklar, stora och små, lastcyklar, pyntade cyklar - en mångfald välkomnas!
Om möjligt har vi med oss musik i en cykelkärra
- Omkring klockan 15 anländer vi till det nu bilfria Davidshallstorg där vi har en gemensam picknick med häng och lek.

Dela gärna eventet bland vänner och i cykelvänliga nätverk 🙂

Extern länk
Mellersta Sverige
Alla är välkomna
Heldag

Stephan Wilsons längsta träningspass

Anordnas av: Diakonia

Plats: Stockholm

På Cykelns dag kommer Stephan Wilson att genomföra sitt längsta träningspass någonsin, då han ger sig ut på ett 18 timmar långt cykelpass. Det gör han för att uppmärksamma Diakonias cykelprojekt. Häng med oss under dagen i våra kanaler, och om du befinner dig i Stockholm hoppas vi att vi ses på stan!

Extern länk
Norra Sverige
Alla är välkomna
Eftermiddag

Tjuvstarta Cykelns dag med oss 1:a juni på Stadshustorget i Kiruna!

Anordnas av: Naturskyddsföreningen och Lapplands Kommunalförbund

Plats: Kiruna

Lördag 1 juni kl. 13-15 finns vi på Stadshustorget i Kiruna.
Det bjuds på spännande cykelutställning, prov-cykling, tävlingar, tipsrunda, cykel orientering, enklare cykel-fix och fika!

Vi kommer även ha en förslagslåda på plats där du kan lägga dina bästa idéer om hur vi kan göra Kiruna till en riktigt bra och kul kommun att cykla i!
Varmt välkommen!
Ta gärna med din cykel (och hjälm!)

Mer information kommer snart på hemsidan.

Extern länk
Mellersta Sverige
Alla är välkomna
KvällLunch

Cykelns dag – Hudiksvall

Anordnas av: Naturskyddsföreningen i Hudiksvallsbygden

Plats: Hudiksvall

Besök Hudiksvallsbygdens Naturskyddsförening och Percykel på Möljen måndagen den 3:e juni kl 17:00!
Detta är en dag där vi uppmärksammar cykling och dess förutsättningar i Hudiksvalls kommun. Tidigare under dagen tar Naturskyddsföreningen med några av kommunens politiker på en runda och tittar på cykelvägar och våra möjligheter att cykla här i Hudik.
På kvällen tar vi en gemensam cykeltur ut mot Maln.

Extern länk
Södra Sverige
Alla är välkomna
Eftermiddag

Cykelkalas med rulltårta 2 juni

Anordnas av: Jordnära Upplevelser

Plats: Brösarp

Jordnära Upplevelser bjuder in till cykelkalas på Källagården i Brösarp söndagen 2 juni mellan klockan 14:00-18:00. För pensionärer, barn och alla där emellan.

✓ Det bjuds på rabarberrulltårta, kaffe och Källagårdens äppelmust.
✓ CalleWard Mek&Rep kommer finnas på plats och hjälper dig med justering på din cykel inför sommaren.
✓ Man kan vinna fina priser i "MTB-lyckohjulet för välgörenhet".
✓ Alla MTB-bokningar inför säsongen som görs på plats får 50% rabatt.
✓ Det kommer finnas roliga utmaningar på Jordnäras bana. Som cykellimbo, balansbräda och slow roll challenge.

Varmt välkommen för att umgås och ha trevligt tillsammans, med eller utan cykel!

Extern länk

Skicka in en aktivitet

Har du planerat en aktivitet som ska ta plats i samband med Cykelns dag? Fyll i formuläret nedan för att vi ska publicera aktiviteten på vår hemsida och marknadsföra i våra kanaler för större spridning.

För att det ska vara smidigt för våra besökare att hitta en aktivitet som passar dem så ber vi dig att följa fälten i formuläret noggrant. Om du anordnar fler aktiviteter som ska ske vid olika tider på dagen eller som har olika målgrupper är det bra om du fyller i formuläret flera gånger och skickar in dessa som separata aktiviteter (det underlättar för våra besökare att filtrera fram relevant innehåll).

Efter att du har skickat in informationen kommer vi granska det och antingen publicera på hemsidan direkt eller återkomma med frågor. Har du frågor till oss får du gärna kontakta oss via cykelnsdag@svenskcykling.se.

Skicka in en aktivitet

Upptäck idéer för hur du kan engagera dig!

För alla som vill engagera sig i Cykelns dag har vi samlat massor av idéer och material som vi hoppas inspirerar organisationer, arbetsgivare, kommuner och privatpersoner till egna aktiviteter.

Visa din cykelglädje och vinn fina priser!

Vi vill se din och andras cykelglädje och du vill säkert vinna fina priser. För att göra det ska du fånga dina cykeläventyrer på bild och delta i vår tävling på Instagram!