Hämta inspiration och nyttiga material inför Cykelns dag

Vill ni anordna en cykelpicknick, skattjakt för de minsta, historisk cykeltur, festlig cykelparad, cykelbingo, eller bara stå vid cykelbanan och tacka alla som cyklar? Vi är tacksamma för alla aktiviteter, små eller stora, då alla sprider cykelglädje! Använd er fantasi, upptäck idéer nedan, och hitta material som du kan använda för att sprida information.

Idéer för olika aktörer

Behöver ni inspiration på aktiviteter som ni kan anordna innan, under och efter Cykelns dag så hittar ni massor av idéer nedan, och vi fyller på med fler löpande. Har du en idé du vill dela med dig? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, ju mer förslag som finns desto roligare kan vi ha på Cykelns dag!

Tips för alla!

Låt hela veckan runt Cykelns dag vara en cykel-temavecka. Fler dagar, mer cykelglädje!

Prata med folk runt om dig om cykelns fördelar för miljön, hälsan och även plånboken. Mer infomation om cyklingens nytta har vi samlat under Forskning.

Peppa personal, vänner, släkt och alla runt om dig att cykla när de kan.

Sätt gärna upp en av våra affischer, lägg upp bilder eller dela våra inlägg på sociala medier för att sprida ordet om Cykelns dag. Ni kan ladda ner färdiga material längre ner på sidan.

Närbild på en färgglad cykel och fötter som ska börja cykla

Skolor och förskolor

 • Ordna cykelaktiviteter och cykellekar på gården. Fler tips hittar du längre ner på sidan.
 • Bjud in polisen som kan berätta vad som gäller i trafiken när man cyklar.
 • Rita, måla, läs, se filmer och sjung om cyklar och cykling.
 • Ta tid på hur många minuter alla cyklat under en dag och koppla det till matematiken – hur långt från skolan/förskolan skulle vi komma på den insamlade cykeltiden?
 • Prata om cykelns konstruktion för att koppla till mekanik och teknik.
Två personer på elcyklar cyklar genom ett bostadsområde

Kommuner och andra offentliga aktörer

 • Ordna cykelaktiviteter och cykellekar för de minsta, fler tips hittar ni längre ner på sidan.
 • Ordna en cykeljakt, historisk cykelvandring, cykelpicknick i parken eller naturområdet – kanske med ett cykelband på plats? Eller stå vid cykelbanan och tacka alla som cyklar medan ni bjuder på kaffe och enklare cykelfix. Tänk så mycket cykelglädje det kan bli!
 • Visa cykelfilmer över kända pendelsträckor som visar hur lätt det är att pendla med cykel.
 • Samverka lokalt med cykelklubbar, organisationer och butiker. Hur skulle ni kunna hjälpas åt med material och personal/ideella krafter? Kan ni dela upp er så att ni finns i olika geografiska områden samt når olika målgrupper?
 • Regional samverkan – vad gör grannkommunen och hur kan vi hjälpas åt över kommungränser?

Museum

 • Alla som cyklat till museet på Cykelns dag får rabatterat eller gratis inträde.
 • De första x antal barn som cyklar till museet på Cykelns dag (barnen har ju hjälm så det är ett bra kvitto på cyklingen) får en liten symbolisk sak – en barncykelbok, en penna och sudd med cykel på eller liknande.
 • Om museet har en pysselhörna kan temat för dagen eller veckan vara cykling.

Bibliotek

 • Fronta med alla typer av cykelböcker – äventyr, fakta, historia och skönlitteratur – för stora och små, och gärna under hela veckan runt Cykelns dag.
 • Sätt upp planscher på anslagstavlor om Cykelns dag. Ni kan ladda ner våra affischer längre ner på sidan.
 • Anordna pyssel för de minsta med cykeltema.
 • De första x antal barn som cyklar till biblioteket på Cykelns dag (barnen har ju hjälm så det är ett bra kvitto på cyklingen) får t.ex. en barncykelbok (om ni har några att ge bort).
En cykel i koppar som hänger i ett tak

Butiker, tillverkare och verkstäder

 • Fronta med cykelsaker i era skyltfönster.
 • Fixa cykelaktiviteter för de minsta: cykelskattjakt, ansiktsmålning med cykeltema, cykelpyssel etc.
 • De första x antal barn som cyklar till er på Cykelns dag (barnen har ju hjälm så det är ett bra kvitto på cyklingen) får en liten symbolisk sak – en barncykelbok, en penna och sudd med cykel på eller liknande.
 • Erbjud provcykling och demonstration av olika modeller.
 • Erbjud förmånlig service eller leverans under Cykelns dag.
 • Anordna en egen tävling i butiken.
 • För fabriker, tillverkare, verkstäder: ha öppet hus och visa runt för dem som är nyfikna. Att också bjuda på lite fika skadar inte heller.
 • Samverka lokalt med cykelklubbar, andra aktörer i närheten och kanske kommunen. Hjälp varandra med idéer och resurser.
Två äldre personer står med sina cyklar i en park och pekar mot något

Bostadsrätts­föreningar och äldreboenden

 • Bjud in alla medlemmar till en gemensam cykeltur. Belöna er sedan med en glass i solen (glöm inte solskydd dock)!
 • Finns det ork och tid kan ni passa på att göra fint i cykelförrådet inför sommarens cykeläventyr.
 • Anordna en gemensam cykelfixarstund där ni kan hjälpas åt att göra i ordning era cyklar. Lär känna dina grannar och få hjälp med den nyckeln du saknade för att höja ditt styre.
 • Nyfikna på varandras cyklar? Ni har säkert många roliga modeller i huset – testa varandras hojar!
Två ungdomar cyklar nedför en backe

Idrottsföreningar och gym

 • Bjud in till ett mega-cykelpass på Cykelns dag. Hur många cykelminuter kan ni få ihop under en och samma dag? Tävla mot andra föreningar eller gym!
Ett kafe med cyklar som inredning

Café och restaurang

 • Ta fram särskilda cykelfikapaket som cyklister enkelt kan plocka upp.
 • Erbjud gratis kaffe, rabatt eller annan förmån till de som cyklar till er under Cykelns dag.
 • Erbjud något gott med tema cykling, t.ex. cupcakes dekorerade med racingflaggor eller som cykelhjul. Låt fantasin styra!
Gammal filmrulle i biosalong

Biograf

 • Visa filmer med temat cykling, både för vuxna och för barn.
 • Anordna en tipspromenad eller quiz med tema cykling (i filmer?) inför en eller flera visningar.
 • Ge dem som cyklar till biografen under Cykelns dag någon form av rabatt eller belöning, t.ex. gratis popcorn för en visning. Det är man värd efter sin cykeltur!

Idéer på aktiviteter, stora eller små, A till Ö

Vi tycker att alla aktiviteter som firar cykelglädje är underbara! Här får du tips på aktiviteter som kan bli en del av ett större event eller bara något kul du kan göra själv eller med ett gäng.

Cykelns dag är till för alla! Vi vill att dagen ska bli ett stort kalas där vi på ett eller annat sätt samlas för att fira och hylla cykelns många fördelar. Alla är välkomna att ansluta sig till cykelfesten och vi uppmanar er att använda fantasin för att göra Cykelns dag till er egen – från en härlig tur med gänget till en rullande stadsfest!

Bingo är en flexibel och rolig aktivitet som du själv kan styra. Gör din egen spelbricka med aktiviteter med cykeltema, små eller stora, till exempel cykla iväg och köpa glass, fräscha upp cykeln, eller cykla till specifika ställen och samla bevis på att du varit där (t.ex. fota en skylt).

I vanligt bingo brukar det handla om 25 rutor totalt, och att alla siffror i en rad, diagonalen eller i kolumnen är ifyllda för att vinna. Men er grupp får absolut ha en mindre spelbricka om ni vill, och allmänt bestämma egna regler: fyll i 5 rutor eller alla, så länge ni har kul och firar cykelglädje så är det bra!

Att bjuda på fika som belöning för cykling är en mycket bra aktivitet för offentliga aktörer, butiker och verkstäder, eller föreningar. Ni kan antingen stå någonstans där cyklister samlas, till exempel intill cykelparkeringar eller i parker, och bjuda på fika till dem som ni ser har cyklat, eller bjuda in folk att cykla dit ni är, till exempel alla som cyklar till biblioteket, biografen eller butiken får mumsig fika.

Anordna träff för BMX-entusiaster och låt alla visa upp sina bästa tricks! En BMX-show eller något annat spexigt uppträdande på två hjul höjer både adrenalinet och festnivån!

Om man kan ha klädbytardagar kan man väl också ha cykelbytarträffar, eller hur? Har ni ett gäng små barncyklar som ligger i förrådet? Är det dags att byta stadscykeln till en hybrid? Ska du vara bortrest en del av sommaren och har en bra lastcykel som någon skulle bli superglad att få låna? Kolla med kompisar, grannar och kollegor om ni kan låna och byta med varandra! Eller varför inte anordna en cykelbytarträff för hela staden?

Driver ni ett cykelkök? Samla alla cykelkockar, ha öppet på Cykelns dag, och hjälp varandra och de som vill komma förbi att meka, fixa och trixa med sina cyklar. Ni kan också köra ut er mobila verkstad på stan om ni har en sådan, eller kolla om ni kan samarbeta med någon aktör som har en lastcykel att låna ut.

Det finns många typer av cyklar idag – hur känns det då att cykla på en elcykel, lastcykel eller en liggcykel? Att testa på olika cyklar är kul, men speciellt bra om man är ute efter att köpa en ny cykel. Dra ihop ett gäng kompisar med olika sorters cyklar och testa varandras hojar. Även butiker och tillverkare kan bjuda på cykelprovning för att uppmuntra folk att köpa hos dem!

Älskar du känslan av vinden i håret när man cyklar riktigt fort? Då kanske downhill är något att testa på! Downhill går nämligen ut på att åka nedför en backe så snabbt som möjligt. Backarna är oftast skidbackar och på vägen möter du diverse hinder, hopp och dropp. Man kan säga att downhill är cyklisternas störtlopp så glöm inte hjälmen!

Det finns flertalet cykelparker i Sverige som erbjuder olika svårighetsnivåer som kan passa för nybörjare. Det bästa är att det oftast finns lift upp till toppen också!

Vi vill att alla ska bli en del av Cykelns dag, från kompisgäng till föreningar, från skolor till kommuner, från butiker till äldreboenden, och alla däremellan. Alla har vi något att bidra med och tillsammans kan vi åstadkomma mycket! Tillsammans når vi fler målgrupper och kanske kan tända någons gnista för cykling och motion. Men vi vet att engagera sig och speciellt andra kräver extra energi och tid, och därför räknar vi det som en egen aktivitet!

För er som vill bli ambassadörer för Cykelns dag och sprida ordet, samt för er som vill anordna en aktivitet och marknadsföra den som en officiell del av Cykelns dag har vi färdigskapat material att ladda ner. Sätt gärna upp en av våra affischer, lägg upp bilder eller dela våra inlägg på sociala medier för att sprida ordet om Cykelns dag. Dra nytta av materialen och idéerna och bli en aktiv del av cykelkalaset!

Biografer, föreningar, äldreboenden – alla med tillgång till en lite större skärm har möjligheten att anordna en filmkväll med tema cykling. Passar bra oavsett ålder eller målgrupp beroende på film: från klassiker som Pee-wee’s Big Adventure till Oscarbelönade dokumentärfilmer som Icarus, och även ikoniska cykelmoment som ET! Eller så finns det kanske duktiga kreatörer som kan skapa en egen cykelfilm istället?

Passa på och gör Cykelns dag till en personalfest eller sommarfest! Målet är att ha kul för att fira dagen, men ni kan såklart också ha cykeltema. Alla som vill och kan får cykla till festen, och ni kan testa varandras cyklar eller dra ihop en vänlig tävling!

Kan handla om olika teman – allt från cykelmek och tips på lokala cykelturer till att någon berättar hur man cykelsemestrar med barn eller vad man ska tänka på när man köper en lastcykel. Föreläsningen kan göras fysiskt och digitalt. Om ni spelar in föreläsningen har ni även bra material att dela via era kanaler, så att ännu fler kan ta del av den informationen.

Ta cyklarna och åk ut på en digital skattjakt! Geocaching är en digital skattjakt som finns i flera länder, däribland Sverige. Med hjälp av en GPS och koordinater letar du dig fram till olika skatter (s.k. caches). Ibland kan det finnas pussel eller ytterligare steg som måste lösas för att hitta den slutgiltiga skatten. Vill du läsa mer kan du gå in på Geocachings hemsida.

Sätt ihop en kort eller lång tur med era favoritställen runtom i staden och utforska de tillsammans på cykel! Kanske hittar ni ett nytt smultronställe eller stadens bästa glass.

Hur många har cyklat runt i sin egen stad med en guide? Oavsett om man har koll på staden eller inte så är en historisk cykelvandring något som är både spännande och nytt för många!

Det finns många typer av underhållning med tema cykling: cyklande kör, band eller orkester som fraktar alla sina instrument på cyklar och bjuder på en rullande konsert, men även andra typer av artister och föreställningar med cykeltema. Cykelns dag är ett utmärkt tillfälle att visa upp alla former av cykelartisteri, så bjud in artisterna till att bli en del av din aktivitet, eller visa ditt stöd som tacksam, applåderande publik.

Visste du att det går att cykla både ute och inne? Den lokala cykelföreningen kan anordna turer utomhus medan gymmet fixar inomhuscykling med bra musik och hög peppnivå. Inne eller ute spelar ingen roll, det går att cykla överallt!

Varför inte flytta träningen utomhus? Hitta en någorlunda brant backe och cykla upp för den så fort du kan. Vänd på toppen och glid sen ner för backen och njut av vinden i håret. Sen är det bara att köra igen! Här får du träna både konditionen, benen, bålen och ryggen. Ta med dig kompisarna så kan ni tävla om vem som kommer upp först också!

Sätt upp en anslagstavla eller vägg där människorna som kommer förbi kan skriva en kommentar om varför de älskar cykling, rita något eller sätta upp en bild på sina bästa cykelminnen! Om tavlan eller väggen kan vara uppe hela tiden (t.ex. på ett kontor eller i ett klassrum) kan det vara kul att kolla tillbaka på i framtiden. Även om det är en tillfällig installation (t.ex. något som organisationer eller kommuner sätter upp under Cykelns dag, tips!) så kan det vara en rolig moment och vem vet, kanske blir någon inspirerad av något på tavlan och bestämmer sig för att cykla Vätternrundan nästa år?

Tillsammans kommer vi långt, men hur långt tror du? Ekvatorns omkrets är ungefär 40 076 km, ska vi sikta på att tillsammans cykla runt jorden? Det är vårt mål för årets Cykelns dag, och vi hoppas att ni kan hjälpa oss komma dit!

Ni kan både bidra själva, dvs. cykla och sedan skryta om det genom att fylla i formuläret här på sidan, men ni kan också peppa andra! Organisationer, föreningar, företag etc. kan skapa en egen utmaning med temat ”cykla jorden runt på en dag”, och uppmuntra folk till att registrera sina tider och kilometer via formuläret. För er som ska anordna en sådan aktivitet samt marknadsföra den som en officiell del av Cykelns dag har vi även förberett färdiga nedladdningsbara material som ni kan använda.

Ett roligt sätt att utmana sin pricksäkerhet! Ställ ut en hink eller bunke i valfri storlek och öva på att pricka kottar samtidigt som du cyklar förbi. Om ni vill kan ni göra det till en tävling där den som sätter flest kottar vinner något gott eller fint!

Det ska vara roligt att cykelträna! Genom att leka med cykeln tränar vi (men speciellt barn) bland annat på balans, avstånds- och fartbedömning, rumsuppfattning och känsla för riktning samt att bemästra cykeln i olika situationer. Cykellek är även ett utmärkt sätt att öva på att förhålla sig till andra i trafiken. Massor av inspiration till lekar hittar du i boken Cykelfrämjandets cykellekar.

Att göra rent och smörja en kedja eller laga en punktering – det är sånt som hör till baskunskaper, men som alla kanske inte kan ändå. Bjud på lite grundläggande så-tar-du-hand-om-din-cykel-kunskap så får du massor av goodwill!

Ta vara på dagen genom att fly undan storstaden och cykla ut till naturen! Kanske provar ni mountainbike eller downhill för första gången? Eller så vill ni bara komma till naturens lugn och njuta av fåglarnas kvitter. Ta en paus i cyklandet för att grilla något gott eller äta en bulle vid en rastplats.

Använd idéerna från listan till att göra en hel nöjespark med cykeltema, med allt från äventyrsbanor till pimp my bike-stationer! Under dagen kan det planeras stunder för att fika och umgås, eller det kanske finns en permanent fikastation för den sötsugne? Med en nöjespark finns möjligheten att göra något för alla åldrar och alla smaker, så litet eller stort ni kan!

Orientering med cykeltema kan göras på många olika sätt! Här är ett exempel från Gävle kommuns cykelorientering “Sommartrampet” där man tog sig till åtta olika platser i Gävle. Alla kontrollplatserna ligger i nära anslutning till en cykelbana, kan göras enskilt och när som helst på dygnet. Såhär var aktiviteten strukturerad:

 • Du börjar med att ladda ner kartan för Sommartrampet.
 • Cykla till de numrerade platserna på kartan och koppla ihop plats med bild samt skriv in bildens bokstav i rätt ruta på kontrollkortet.
 • Genom att kasta om bokstäverna får du fram ett ord.
 • För att kunna vara med i utlottningen av ett Gävle City-presentkort värde 200 kronor (tre stycken lottas ut) behöver deltagaren ta ett foto/selfie vid någon kontroll och mejla in sitt svar.

Med hundar och andra portabla djur, i gammaldags kläder, i gula kläder eller fula kläder, med ovanliga cyklar, med barn på egna cyklar eller med en cykelorkester i släpet. Tänk så mycket glädje en festlig, rolig, annorlunda eller gullig cykelparad kan sprida!

Cykels dag firar vi i början av sommaren, när det är lagom varmt ute och dagen börjar bli lång. Perfekt tillfälle att fylla cykelkorgen med en filt och något gott, och cykla till en park eller naturområde för en härlig picknick eller lugn stund.

Dekorera loss och ge cykeln en makeover i festlig anda! Du kan antingen pimpa din egen cykel eller samla ett gäng och dekorera varandras cyklar. Bombardera med klistermärken, pom-poms, tofsar, eller vimplar, virka något fint till dina cykelhjul eller ditt säte, sätt färgglada lampor på dina hjul, eller gör något mer diskret som en målad cykelklocka. Du väljer själv om dekorationerna är mer eller mindre permanenta. Det viktiga är att vara kreativ, ha kul, och sprida cykelglädje. Och kom ihåg: cykelhjälmen, lådan på lastcykeln, eller cykelkorgen också kan dekoreras (svårt att bromsa när det finns så många bra idéer)!

Hur känns det att cykla på stigar och ojämnt underlag? Att njuta av naturen på två hjul är för många en magisk upplevelse, och för den äventyrslystna är det en bra adrenalinkick! Mer vana MTB-cyklister kan bjuda på prova-på tillfällen för nybörjare och berätta om bra leder, cyklar och andra tips och tricks.

En aktivitet som kan anordnas var som helst, både på plats och online, vinnare kan belönas med mindre eller större priser, och frågorna kan anpassas utan problem utifrån målgrupp eller sammanhang! Till exempel barn och ungdomar skulle kunna få frågor om trafikregler för att lära sig mer om trygg cykling, medan vuxna kan testa sina kunskaper om cyklingens historia eller cykelsport. Eller varför inte film- eller musikquiz med cykeltema? Du skulle bli förvånad över hur många artister, från Queen till Frank Ocean, har en låt som nämner cykeln eller cykling!

Har cykeln kanske stått i förrådet hela vintern och samlat damm? Eller så kanske kedjan behöver smörjas och däcken pumpas? Vad är då bättre än att starta dagen med att göra cykeln riktigt fin. Att hjälpas åt gör saker ännu enklare och roligare. Kanske är det något du saknar som någon annan har, till exempel en pump. Någon kanske lär ut hur man bäst oljar kedjan eller visar bästa tvättmedlet för cykeln som gör den skinande ren.

Om du vill hoppa över arbetet men ändå behöver fixa eller laga något så kan du stödja din lokala cykelverkstad och låta någon annan göra det svåra för att du ska kunna göra det roliga – cykla cykla cykla!

Låt cykeln vara stjärnan i showen, precis vad den förtjänar! Anordna ett sätt för folk att samlas och stolt visa upp sina cyklar, som en fashion show för cyklar eller en promenad (rullande?) på den röda mattan. Kom och skryt med den urgamla cykeln som inte längre finns på marknaden, eller cykeln du byggt själv från skrot, eller den sprillans nya high-tech elcykeln du precis investerat i. Alla cyklar är stjärnor, låt dem briljera i rampljuset!

En mycket bra aktivitet för de yngre av oss, men passar bra för alla. Det kan antigen handla om att skattjakten, oavsett mål, ska göras cyklandes, eller att det som ska hittas har cykeltema. Till exempel Älmhults handelsplats gömde ett år 120 cykelbilder runt om kommunen. Om du hittade en cykelbild skulle du lämna tillbaka hos Älmhults handelsplats och få ett pris!

Visa att du stödjer cykling och cyklister genom att säga tack! Du kan till exempel stå vid en vältrafikerad cykelbana med en skylt som säger ”Tack för att du cyklar!” (eller sätta upp en skylt om det är tillåtet). Att visa stöd och tacksamhet ger mycket glädje – till de som cyklar, såklart, men även till de som tackar!

Har du istället ett ställe där cyklister ska komma under Cykelns dag, till exempel en butik, en offentlig miljö (bibliotek, museum, bio etc.) eller en träff så kan du sätta upp en skylt även där, samt säga tack med ord – och eventuellt fika, det är alltid en bra idé.

Du kan ta fram en egen skylt eller skriva ut en av de färdiga skyltarna som finns att ladda ner bland våra material längre ner på sidan. Om du skapar din egen skylt så skulle vi gärna vilja se hur fint du gjorde – lägg gärna upp en bild på Instagram och tagga @cykelnsdag och använd #CykelnsDag2024 för att sprida ännu mer glädje!

OBS: Se till att inte distrahera cyklister i fart!

En tipsrunda är ett bra sätt att engagera både kropp och hjärna på ett spännande sätt! Den kan också variera i längd, hur utmanande den är, och vilka personer den riktar sig till – skräddarsy fritt utifrån miljö, mål, och målgrupp. Tipsrundan kan vara med cykeltema och/eller göras på cykel. Tanken är att deltagare ska få utforska omgivningen, svara på och lära sig av frågorna som ni själva utformar, samt njuta av lite frisk luft och ha kul!

Pun intended 😉 Låt fantasin styra och ge gamla cykeldelar ett nytt liv! Cykelgafflar kan bli hållare för toarullar, ett hjul kan bli en unik ljuskrona eller konst, och ett gammalt cykelstyre kan bli ett fantastiskt cykelställ till den nya cykeln. Vad har du för idéer? Om du skapar något spännande och vill skryta lite men också inspirera andra, tagga oss på Instagram @cykelnsdag!

Våga göra något nytt! Denna dag är som gjord för att gå till den där cykelklubben du alltid velat kika in eller delta i föreningens aktivitet. Vi lovar dig att det kommer finnas fler nyfikna själar som vill testa på. Passa på att dra med dig en kompis, kollega eller familjemedlem samtidigt!

Är ni ett internationellt gäng eller utspridda över Sverige och vill fira Cykelns dag tillsammans? Numera kan man cykla online ju! Det finns flera tjänster som möjliggör att cykla på varsitt hål och antingen höras digitalt eller till och med ses (om man använder en stationär cykel och har en skärm framför sig). Det går även att följa sina vänners cykelturer genom flertalet appar, som också kan vara ett sätt att hitta fler cykelfantaster, en ny kompis eller en ny favoritrutt!

Sätt ett stort och fint X (kryss) i kalendern, almanackan, agendan, schemat, planeraren, allt du har – den 3:e juni firar vi Cykelns dag! Markera dagen i god tid och gör dig redo för en dag av cykelglädje. Boka in dig på någon av aktiviteterna som anordnas i din närhet, anordna din egen (och skicka in till oss), eller helt enkelt cykla, cykla, cykla! Vi tycker att alla cykelturer, korta eller långa, lugna eller snabba, är ett utmärkt sätt att fira dagen. Glöm inte att registrera din cykeltur och hjälpa oss cykla jorden runt på en dag!

Cykelns dag är ett utmärkt tillfälle att ta den där extralånga turen eller dra ihop ett extrastort cykelgäng för dagens aktiviteter. Fira cykelglädje extra allt och håll inte tillbaka, Cykelns dag är bara en gång om året!

Yippieee säger vi när vi tänker på hur många ska cykla på Cykelns dag! Du kanske också vill höra sådana festliga ljud? Då kan du fundera på att anordna en annorlunda cykeltävling, nämligen vem är bäst på två hjul… och på att ropa ut sin glädje! Dra ihop ett gäng cyklister och utmana dem att imponera med sina bästa yippieee, woohooo eller hurraaaa. Garanterad cykelglädje och säkert några skratt! Passar även bra som firande på egen hand – ropa ut ett yippie för att fira med oss!

Efter en hel dags cyklande kan det vara bra att stretcha och varva ner. Vad passar då bättre än yoga? Yoga är ett bra komplement till cykling för att undvika skador och för att bli smidigare i vardagen. Ta plats på ett gräsfält, i trädgården, lägg ut en handduk eller bänka er i vardagsrummet. Låt antingen någon agera yogainstruktör eller sätt på en Youtubevideo och sen är det bara att stretcha loss.

Vem säger att man inte kan åka slalom på sommaren? Ställ upp några koner som i en slalombana och kör zig-zag mellan konerna. Vill man göra det till en tävling kan man se vem som klarar banan snabbast! Det går även att ställa två banor bredvid varandra, som i parallellslalom. Då blir det ännu tydligare vem som kom först över mållinjen.

Ta dagen i ära och samla ditt gamla gäng för en återträff! Kanske är det gymnasieklassen, teatergruppen, det gamla fotbollslaget eller före detta kollegor. Välj några av aktiviteterna från listan och förbered en cykelspäckad festlig dag, och ta samtidigt en cykeltur ”down memory lane” för att återuppväcka gamla minnen tillsammans.

Kan göras väldigt enkel eller mer avancerad. En äventyrsbana kan vara ett roligt och spännande sätt att träna på balans och fart, styrka och uthållighet, samt bedöma avstånd och riktning. Ännu mer information om hur en äventyrsbana kan utformas samt inspiration för ännu fler aktiviteter hittar du i boken Cykelfrämjandets cykellekar.

Detta är en rolig lek för att öva sin balans på cykeln! Alla deltagare radar upp sig med sina cyklar och får sedan ta tre tramptag. Därefter gäller det att hålla sig på cykeln så länge som möjligt. Den som sätter i fötterna i backen sist har vunnit!

Ladda ner material

För alla som vill engagera sig, anordna en aktivitet samt marknadsföra den som en officiell del av Cykelns dag! Nedan finns färdigskapat material att ladda ner för användning i tryck och på sociala medier, samt vår logotyp och andra varumärkeselement.

Cykelns dag brand

Paket med logotyp, teckensnitt, färger och illustrationer för de som vill skapa egna material men vill stämpla dem som en officiell del av Cykelns dag.

Mockup Cykelns dag brand
Mockup Cykelns dag sociala medier bilder

Sociala medier

Bilder i olika format (kvadratisk, liggande, stående) som kan användas för att sprida ordet om Cykelns dag på sociala medier. Välkommen att även använda information och texter från hemsidan, rakt av eller som inspiration!

Affischer

Affischer i A4 och A3 format med vektorgrafik som kan skalas upp om ni vill trycka ännu större. Finns även en version med yta för ett eget budskap om ni t.ex. vill berätta om en aktivitet (kan fyllas i för hand eller digitalt med valfritt verktyg).

Mockup Cykelns dag affischer
Mockup Cykelns dag flygblad

”Tack för att du cyklar!” skyltar

Skyltar i liggande och stående format som kan användas för att peppa cyklister. Kan skalas upp om ni vill trycka större.

Flygblad A5

Ungefär samma budskap som våra affischer, men i mindre skala för de som vill dela ut flygblad eller göra tillgängliga för folk att ta med sig. Om ni vill kan baksidan användas för ett eget budskap.

Mockup Cykelns dag flygblad
Mockup Cykelns dag e-post banner

E-post banner

För de som vill låta alla veta att de kommer vara med Cykelns dag. Passar extrabra för att uppmuntra alla att driva cykelvänliga arbetsplatser!

Skicka in en aktivitet!

Vill du engagera dig och anordna en aktivitet? Mycket bra, mer cykelglädje för alla! Skicka gärna in din aktivitet via vårt formulär så publicerar vi den på vår hemsida för ännu större spridning.

Visa din cykelglädje och vinn fina priser!

Vi vill se din och andras cykelglädje och du vill säkert vinna fina priser. För att göra det ska du fånga dina cykeläventyrer på bild och delta i vår tävling på Instagram!