Aktörer 2023

Vi gör Cykelns dag!

 

Cykelns dag uppmuntrar till en mängd olika aktiviteter och en mångfald av aktörer, både självklara och kanske mer otippade. Vi ser fram emot enkla sätt att sprida cykelglädje och även mer ambitiösa tilltag. Oavsett så behöver vi er hjälp för att göra Cykelns dag till en dag som märks. Ni är också viktiga för att förbättra världsrekordet. 

För organisationer kan det handla om att arrangera cykelaktiviteter, för arbetsgivare att inspirera anställda till att cykla och för kommuner att ge uppskattning till cyklister. 

Har ni erbjudanden eller aktiviteter kopplat till Cykelns dag? Hör av er så lägger vi till er på denna listan. Allt engagemang räknas – Litet som stort!

 

Årets aktörer

Här är ett axplock av spännande event kring och på Cykelns dag. Låt dig inspireras och delta i något av allt det roliga som görs i cykelns ära!

 

Norra Sverige

Cykelfrämjandet Norrbotten 
Guidad cykeltur runt Kunskapsslingan som är en av slingorna inom Lär känna Luleå. Samling den 3 juni klockan 10 vid Kulturens Hus i Luleå.

Delsbo – Hudiksvalls kommun

Lär dig cykla enhjuling och häng med tipsrunda med fina priser. Dessutom blir det cykelförsäljning av ’Laga cyklar för plånboken och planeten’ och en härligt Cykelcruisning på 4,5 km.  

Funäsdalens IF & CK Uven
CK Uven får besök av Funäsdalens IF anordnar ett läger 3-4 juni med ett 40-tal barn och unga. 

Luleå kommun – Cykelauktion
Välkommen på cykelauktion i Luleå centrum på Cykelns dag. Cykelauktionen genomförs i samarbete mellan Stadsbyggnadsförvaltningen och Lumires Returpunkt Centrum. Cyklarna som auktioneras ut är övergivna cyklar som samlats in vid cykelrensning eller att de lämnats in för återbruk hos Lumire. Utöver cykelauktionen bjuds det på enklare cykelservice och fix. 

Naturskyddsföreningen Kiruna
Naturskyddsföreningen i Kiruna firar Cykelns dag på Stadshustorget med Cykel-tipsrunda, cykelorientering, utställning av olika sorts cyklar (bl.a. elcyklar, hop-vikbara cyklar, långfärdscyklar, kickbike och eventuellt velomobil). Vi bjuder även på fika, samlar in önskemål och förslag på hur Kiruna kan bli en bättre cykelstad och vår samarbetspartner Kiruna fjällcyklister håller i tricks-tävlingar. En enklare cykel ”verkstad” kommer också finnas.

Piteå kommun
Piteå kommun uppmärksammar Cykelns dag genom evenemanget ”Heja dig som går och cyklar” den 2 juni.  Vi uppmuntrar och tackar alla pitebor som går och cyklar under morgonen och delar ut goodiebags som ett extra tack. Vi står på tre olika platser på populära cykelstråk runt om i kommunen. 

Mellersta Sverige

Cykelfrämjandet Uppsala
Cykelfrämjandet Uppsala organiserar två cykelturer den 3 juni. Första turen: Trafikpolitisk cykeltur: Det goda, fula och möjliga i östra Uppsala. Tid: 10:00, Cirka två timmar. Startplats: Bror Hjorts staty, Olof Palmes plats, Resecentrum. Om turen: Vad är bra, vad är dåligt och var finns möjligheter att göra riktigt bra i östra Uppsala?
Andra turen: Sköna gröna Uppsala – cykeltur i nordväst. Tid: 14:00 Cirka 3 timmar. Startplats: Carolina Rediviva. Ta med fika. Om turen: Uppsala erbjuder utmärkta möjligheter att cykla nästan varje meter i natur eller parkmiljö utan att lämna staden. Denna tur tar oss omkring i nordvästra delarna.

Bargarmossens cykelkök
Specialöppet i cykelköket den 3 juni klockan 13-16 för att fira Cyklens dag. Välkommen till Bagarmossen – en stadsdel i Stockholms söderort!

Cykelfrämjandet StorStockholm & Cyckelmecken i Aspudden
Häng med på en festlig cykelparad för både stora och små – en kidical mass – med cykelkalas. Det blir ansiktsmålning, glass till alla barn, musik, cykelmeck och annat cykelskoj. Vi ses klockan 14 på Blomenbergsvägen 178 den 3 juni!

Falun – Vänsterpartiets miljö- och klimatgrupp
Den 3 juni står vi med vår lådcykel på parkeringsplatsen invid Hemköp/Åhléns och bjuder på fika och samtal om hur vi kan utveckla Falu kommun till världens bästa cykelkommun.

Nynäshamn
Miljöpartiet i Nynäshamn kommer att ordna en guidad cykeltur på 1,5 timme med lokal välkänd cyklande turistguide. Vi kommer även att ha information och cykelsnack på Stadshusplatsen.

Vallentuna kommun
För att fira Cyklens dag bjuder vi på gratis cykelservice på Tuna Torg 2/6.   

Uppsala – Sommarsläpp och Aktiva och hållbara vardagsresor för dig som är 60+
På Cykelns dag den 3 juni uppmanas Uppsalabor att ta cykeln, bland annat till stadskärnan där det planeras för ett sommarsläpp med en massa aktiviteter hela dagen. Under samma vecka kommer Uppsala kommun tillsammans med andra samarbetspartner att hålla i ett äldreevent med temat hållbara och aktiva resor. Målgruppen 60+ kommer att kunna ta del av aktiviteter och underhållning samt en en cykelparad den 31 maj. 

Zipforce
Prova Zipforce på Cykelns dag och upplev den hisnande kraftkänslan den ger! Det kommer finnas läckra tilltugg och förfriskningar för att hålla er energinivå uppe under provcyklingen. Varmt välkommen till kontoret på Dalagatan 76 den 3 juni klockan 10.00-13.00.

Södra Sverige

Den 2 juni klockan 7.15-9.00 står vi längs cykelstråket Gerdskastigen och delar ut frukostpåsar till stans cyklister som tack för att dom cyklar. 
Sedan 2018 har Andebark inspirerat till Upplevelsecykling i sociala media. Den 3 juni kan du följa med henne fysisk och digitalt när hon invigningscyklar från Billesholm till Röstånga på en del av Cykelled Skåne nr 102. 

Cykelfrämjandet Halmstad/Laholm
Vi ses på Stora torg i Halmstad den 3 juni där vi delar ut tidningen Cykling, berättar om Cykelfrämjandets verksamhet, det världsrekord i cyklad tid som vi ska försöka slå och tävlingen som alla kan delta i.

Cykelfrämjandet Malmö/Lund & Kristianstad
Den 3 juni invigs Cykelleden Skåne på Stora torg i Kristianstad – en ny regional turismcykelled som består av tre delleder: Kristianstad–Ängelholm, Ystad–Båstad och Lomma –Kristianstad. Häng med på en cykeltur på helt nya regionala leder! Dessutom delar Cykelfrämjandet ut “Skånes Cykelfrämjarpris” till en person eller grupp som gjort fina insatser för att främja cykling i Skåne.

Cykelfrämjandet Malmö/Lund & Rebellmammorna Skåne
Barn- och familjevänlig cykelparad – en kidical mass – med cykelpicknick i Lugnets park. Cykelfrämjandet och Rebellmammorna bjuder in alla vänner och organisationer som gillar cykling att hänga med den här festliga cykelparaden. Alla typer av cyklar är välkomna. Pyntade cyklar är ett bonus. 

Cykelfrämjandet Östergötland
Den 10 juni blir det cykelfest och critical mass för att fira cykeln och samtidigt kräva bättre villkor för cykling i Norrköping! Det är Cykelfrämjandet Östergötland och Extinction Rebellion Norrköping som bjuder in till den här cykelmanifestationen där alla cyklister välkomnas att delta! 

Cykelleden i Skåne
Cykelleden Skåne är en ny regional turismcykelled som består av tre delleder: Kristianstad–Ängelholm, Ystad–Båstad och Lomma –Kristianstad. Leden invigs den 3 juni!

Finspångs CA
Finspångs CA firar Cykelns dag med invigning av den nya utökade pumptracken den lördag 3 juni kl 10:00 – 13:00. Alla barn som testar bjuds på godis, pris till förmiddagens snabbaste tid (frivillig tidtagning) och pris till förmiddagens snyggaste ”ride”. Dessutom blir det cykel-loppis!

Gotland – Energicentrum Gotland, Hitta ut, Cykelfrämjandet Gotland
Vi samlas vid VOK-stugan 3 juni kl 10-12 där vi bjuder på fika, pratar cykelpendling, delar ut priset i Cykelutmaningen och erbjuder möjlighet att prova på MTB-orientering. 

Helsingborg stad
Lördag 3 juni är det cykelfest i Helsingborg! Helsingborg har utsetts till Sveriges bästa cykelstad 2022 av Cykelfrämjandet. Det firar vi med en festlig cykelparad och inviger den nya cykelparkeringen på Kungstorget. Kom – vi vill ha dig och din cykel med! Här finns också en film och evenemang på Facebook.

Jordnära upplevelser – Brösarp, Österlen
Förfest 2 juni till Cykelns dag. Välkomna på kalas och öppet hus med must, kaffe och kaka.

Kyrkgirot i Linköping
Lördagen den 3 juni 10.00-15.00 går Kyrkgirot på cykel av stapeln. Kyrkgirot är en cykelutmaning där målet är att upptäcka och utforska kyrkorna i och runt Linköping. Kyrkgirot som kan göras i grupp eller på egen hand. Packa gärna en matsäck och njut av de vackra kyrkorna!

Malmö stad
Den 2 juni kommer vi att uppmärksamma Cykelns dag. Det blir barnfokus med aktiviteter på cykelsafari i Folkets park.

Malmö Universitet
Under vecka 22 kommer vi stå med Tack för att du cyklar-skyltar i anslutning till våra cykelparkeringar och bjuda på fika för att uppmärksamma Cykelns dag. 

Naturskyddsföreningen Lund
Vi uppmärksammar Cyklens dag genom ett lokalt event där vi delar ut våra cykelkartor.

Region Halland
Invigningen utav den nya gång- och cykelbanan mellan Morup och Ås utmed Kattegattleden den 3 juni. Det blir ca 9 km cykelväg mellan Falkenberg och Varberg. Mer information om vägen finns här.

Skövde kommun
Skövde kommun vill uppmärksamma Cykelns dag genom att anordna en cykeldag för medborgarna. Vi inviger vårt nya röda cykelstråk som sträcker sig från norr till söder i staden. Under dagen kommer det erbjudas fika, aktiviteter, cykelinformation, musik, tal och tävlingar. Varmt välkomna att delta utanför Arena Skövde den 3 juni mellan 11.00-15.00

Småland – Cykla i Filmlandskapet
Guidad cykeltur ”Smaka på Mariannelund” – en lärorik och rolig natur- kultur och smakupplevelse med Cykla i Filmlandskapet Småland där vi i lugnt tempo cyklar till klassiska inspelningsplatser från filmerna om Emil i Lönneberga. Alla kan vara med!

Söderåsen
”Cykelporten till Söderåsen” består av fyra företag, en stiftelse och en förening som samarbetar och uppmärksammar Cykelns dag. Det blir cykeltävling i Billesholm, cykelaktiviteter i Röstånga och gemensam cykling och livesändning från den nya cykelleden Skåne som invigs den 3 juni. 

Digitalt / hela Sverige

Sedan 2018 har Andebark inspirerat till Upplevelsecykling i sociala media. Den 3 juni kan du följa med henne fysisk och digitalt när hon invigningscyklar från Billesholm till Röstånga på en del av Cykelled Skåne nr 102. 

Cykelcentrum VTI – webbinarium
Den 2 juni (dagen för Cykelns dag) har Cykelcentrum tagit initiativ till ett webbinarium på engelska. Bland gäster finns en av Europas stjärnforskare inom cykel vid Amsterdam University, nämligen Professor Marco te Brömmelstroet. Vi får även höra borgmästaren Filip Watteeuw från den belgiska staden Ghent berätta om stadens cykelanpassning genom så kallade cirkulationsplaner.  

Diakonia
Biståndsorganisationen Diakonia uppmärksammar Cykelns dag via sociala medier. World Bicycle Day är en viktig dag även för oss som driver cykelprojekt i Bangladesh där vi lär och stöttar flickor att cyklar och utmanar samhällsnormer. Cykeln för en flicka i Bangladesh kan bli nyckel till frihet, utbildning och skydd mot barnäktenskap.  

Klimatklubben
Utmaningen är att cykla 100 dagar på ett år. Utmana dig själv, familjen, kollegorna, bossen, kommunpolitikerna, polarna eller varför inte skolan?

Monark Exercise
Hela företaget åker på en gemensam cykeltur 29/5, följ turen och peppa dem i deras sociala medier från kl. 14.00. Hela veckan satsar de på slå ett eget rekord och kommer samla in alla anställdas cyklade km och minuter under hela veckan! Och hoppas att det även blir en del minutrar registrerade på Lördagen. Under veckan delar Monark Excercise om några av sina cyklande kunder på sociala medier, för att visa några av de olika yrkena som använder cykeln i sitt arbete. #jobbapåcykel 

Partybike – Kalmar/Online
Boka sveriges troligtvis största cykel – erbjudande på 25 procent rabatt per timbokning hela veckan 29 maj till 4 Juni! De lottar även ut ett par KFF-biljetter.

Svenskt Friluftsliv – I hela Sverige
Cykling är en skonsam aktivitet för kroppen och ett effektivt färdmedel. Nu har Svenskt Friluftliv en utmaning: att fram till den 3 juni ha cyklat sträckan Stockholm – Malmö. En distans på 61 mil. Du hänger väl på? Utmaningen hittar du på deras instagramkonto.

Kontakta oss

Vid pressfrågor kontakta:
Tatjana Boric Persson 

tatjana.boric.persson@cykelframjandet.se
0739 29 77 83 

Cykelns dag 2023 arrangeras av Svensk Cykling i samarbete med Cykelfrämjandet

Powered by Brasab